Штучний інтелект, радіоміка і радіогеноміка

Автор(и)

  • І.М. Дикан ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»
  • М.М. Колотілов ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

DOI:

https://doi.org/10.37336/2707-0700-2021-3-4

Анотація

Штучний інтелект (ШІ) – комплекс технологічних рішень, що дозволяє імітувати когнітивні функції людини (включаючи самонавчання та пошук рішень без заздалегідь заданого алгоритму) та отримувати при виконанні конкретних завдань результати, порівняні, як мінімум, з результатами інтелектуальної діяльності людини. Найперспективніший напрямок застосування ШІ в медицині, в якій технології досягли очевидних успіхів і вже активно застосовуються, – аналіз діагностичних зображень (рентгенографія, МРТ, КТ, ПЕТ, ОФЕКТ): виявлення, розпізнавання та ідентифікація на них різних патологій.

Мета огляду – орієнтувати читача у потенціалі та проблемі технологій ШІ у променевій діагностиці патологій людини. Огляд охоплює статті, які відповідають наступним критеріям: публікація є оригінальною дослідницькою статтею; публікація присвячена променевій діагностиці; у публікаціях аналізується використання технології ШІ у вирішенні клінічного завдання діагностики, прогнозу тієї чи іншої патології; радіологія є потенційною або фактичною сферою застосування аналізованої в публікації технології ШІ. Розглянуто проблему верифікації та розмітки даних, радіоміка та радіогеноміка (як основа для машинного та глибинного навчання ШІ), застосування ШІ в гепатології, обмеження та ризик використання ШІ в медицині.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-17

Як цитувати

Дикан, И., & Колотілов, Н. (2021). Штучний інтелект, радіоміка і радіогеноміка. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, 38(3), 34–44. https://doi.org/10.37336/2707-0700-2021-3-4

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>