Кальцифікати епіфіза у хворих на доброякісні та злоякісні пухлини гортані, глотки, навколоносових пазух і слухового нерва

Автор(и)

  • М.М. Колотілов ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

DOI:

https://doi.org/10.37336/2707-0700-2020-2-2

Анотація

Кальцифікати головного мозку – епіфіза, судинних сплетінь бічних шлуночків (СС БШ) – є давно відомим феноменом. Кальцифікація в настільки функціонально важливих органах як епіфіз і СС БШ не може бути фізіологічним (досить згадати утворення каменів в жовчному міхурі, нирках, передміхуровій залозі, кальциноз клапанів серця і вінцевих судин) або відносно нейтральним процесом в організмі і не впливати на активність цих органів.

Мета дослідження - вивчити нозологічну схильність кальцификатов і частоту кальцифікації епіфіза і СС БШ при доброякісних і злоякісних пухлинах гортані, глотки, придаткових пазух і слухового нерва.

Матеріал і методи дослідження. Виконано аналіз КТ зображень 425 персон (архів даних інституту): 50 практично здорових осіб у віці від 22 до 60 років без будь-яких хронічних захворювань голови і шиї, оперативних втручань в анамнезі; 23 пацієнти у віці від 61 до 74 років з нормальним старінням організму, які не приймають будь-яких лікарських засобів і ведуть здоровий спосіб життя; 235 пацієнтів у віці від 22 до 74 років з кістами верхньощелепних пазух; 61 пацієнт віком від 28 до 71 року з невринома слухового нерва; 56 пацієнтів у віці від 14 до 74 років з доброякісними і злоякісними пухлинами гортані, носового відділу глотки і навколоносових пазух.

Висновки. Кальцифікати епіфіза можна розглядати як: мобільне депо або кладовищі кальцію; результат захисної реакції органу і/ або організму-пухлиноносія; ознаку нормальної або зниженої функції епіфіза. Утворення і розрощення кальцифікатів епіфіза і СС БШ асоціюється з ростом і розвитком організму, доброякісних і злоякісних пухлин гортані, глотки, придаткових пазух і слухового нерва (досить імовірно, і пухлин інших локалізацій). Утворення і розрощення кальцифікатів епіфіза і СС БШ свідчить про збільшення гетерогенності тканин і органів організму людини з віком і набутими захворюваннями.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-18

Як цитувати

Колотілов, Н. (2020). Кальцифікати епіфіза у хворих на доброякісні та злоякісні пухлини гортані, глотки, навколоносових пазух і слухового нерва. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (2), 18–27. https://doi.org/10.37336/2707-0700-2020-2-2

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>