Проблеми депресії та аутоагресивних проявів у онкохворих

Автор(и)

  • Н.П. Отрощенко Національний медичний університет імені О.О. Богомольця; Київська міська клінічна лікарня № 12
  • І.П. Отрощенко Національний інститут раку МОЗ України
  • П.О. Отрощенко Київська міська клінічна лікарня "Соціотерапія"

DOI:

https://doi.org/10.37336/2707-0700-2019-4-2

Ключові слова:

депресія, аутоагресивні прояви, клінічні особливості, онкологічні хворі

Анотація

Мета. Вивчення клінічних особливостей непсихотичної депресії та аутоагресивних проявів (АП) у онкологічних хворих і визначення шляхів поліпшення якості медичної допомоги зазначеним хворим.

Матеріали і методи дослідження. Клінічними та параклінічними методами обстежено 30 жінок з новоутвореннями органів жіночої репродуктивної системи ІІ-ІІІ стадії: рак шийки матки (C52) та рак вагіни (C53), віком від 42 до 65 років (середній вік 47±0,5), які звернулися за лікувально-діагностичними процедурами у відділення променевої терапії через місяць або більше після виявлення онкологічного діагнозу, і амбулаторно зверталися з депресивними скаргами та АП, на кафедру психіатрії та наркології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця. Зазначені хворі обстежені онкологами, гінекологами, терапевтами, невропатологами, психіатрами, ендокринологами з використанням клініко-психопатологічного, клініко-динамічного, катамнестічного, параклінічних, методів, після чого проводилася променева терапія, хіміорадіотерапія, психофармакотерапія і психотерапія. Катамнестичне спостереження тривало від двох місяців до двох років.

Результати та обговорення. АП виявлені у 30 обстежених жінок з новоутвореннями (C52; C53) при депресії в межах невротичних та пов’язаних зі стресом розладів (МКХ-10; F4). Виділені тривожний (n = 12; 40%), астено-субдепресивний (n = 7; 23,3%), фобічний (n = 6; 20%), дисфоричний (n = 5; 16,7%) синдроми. Близько половини 12 (40%) хворих мали акцентуації характеру, дисгармонію особистості та психопатичні риси. Таким чином, у обстежених хворих на рак при депресії та АП переважають тривожно-депресивні, астено-субдепресивні і фобічні розлади, рідше зустрічаються дисфоричні розлади, що підтверджувалося при статистичній обробці (р <0,05; р <0,05-0,01).

Висновки. У онкологічних хворих (C52, C53) з депресією та АП переважають, тривожно-депресивні, астено-субдепресивні і фобічні розлади, рідше зустрічаються дисфоричні розлади (МКХ-10; F4), які погіршують соматичний стан, прогноз і лікування основного захворювання, знижують якість життя хворих, збільшують ризик самогубства. Вирішення зазначеної проблеми вимагає інтеграції зусиль онкологічних, психолого-психіатричних та інших установ в єдину державну стратегію.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-24

Як цитувати

Отрощенко, Н., Отрощенко, І., & Отрощенко, П. (2019). Проблеми депресії та аутоагресивних проявів у онкохворих. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (4), 23–27. https://doi.org/10.37336/2707-0700-2019-4-2

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження