Текстурний аналіз комп’ютернотомографічних зображень кісткових тканин: гетерогенність як показник остеоінтеграції (попереднє повідомлення)

Автор(и)

  • N. K. Ternovoy ДУ "Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України"
  • N. N. Kolotilov ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»
  • O. V. Drobotun ДУ "Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України"
  • E. V. Tuz ДУ "Інститут експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького НАН України"
  • N. V. Ulyanchich Інститут Проблем Матеріалознавства ім. І.М.Францевича НАН України
  • Yu. P. Ternitskaya ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

Анотація

Мета статті – описати інформативність методу дослідження остеоінтеграції за допомогою текстурного аналізу комп’ютерно-томографічних зображень кісткових тканин до і після ендопротезування та кістково-замісної пластики біокерамікою шляхом оцінки гетерогенності.

Обстеження 20 хворих з первинними злоякісними і метастатичними пухлинами стегнової кістки у віці від 36 років до 59 років виконано за загальноприйнятими стандартними протоколами на мультиспіральному томографі. Контрольна група – 11 пацієнтів у віці від 39 років до 56 років з переломами кісток нижніх кінцівок, обстежені однократно. На основі середньоарифметичної, максимальної і мінімальної рентгенівської щільності запропонований розрахунок 3 коефіцієнтів гетерогенності. Коефіцієнти об’єктивно відображають стан кісткової тканини у хворих з переломами і хворих з пухлинами до і після лікування. Дослідження інформативності динаміки коефіцієнтів гетерогенності проведено на прикладі ендопротезування з використанням біокераміки Біомін і нейропептиду даларгіну. Результати дослідження свідчать про ефективність спільного застосування даларгіну і біоміну: встановлено ущільнення структури компактної і губчастої тканин і збільшення їх гетерогенності. Під впливом даларгіну реорганізується і відновлюється структура інтерфейсу, характерна для интактной кісткової тканини, відповідно спостерігається відновлення і міцності.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-08

Як цитувати

Ternovoy, N. K., Kolotilov, N. N., Drobotun, O. V., Tuz, E. V., Ulyanchich, N. V., & Ternitskaya, Y. P. (2019). Текстурний аналіз комп’ютернотомографічних зображень кісткових тканин: гетерогенність як показник остеоінтеграції (попереднє повідомлення). Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (1), 43–50. вилучено із https://rdrt.com.ua/index.php/journal/article/view/255

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 > >>