Протирецидивна терапія депресії в попередженні суїцидальної поведінки при радіаційній надзвичайній ситуації

Автор(и)

  • N. P. Otroshchenko Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

Ключові слова:

протирецидивна терапія, депресія, суїцидальна поведінка, радіаційна аварія на Чорнобильській АЕС

Анотація

Мета − підвищити рівень медичної допомоги хворим на депресію та попередити суїцидальну поведінку при психічних розладах, пов’язаних із радіаційною аварією на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС) у віддаленому періоді за допомогою розробки системи протирецидивної терапії, яка складається з біологічної терапії в поєднанні з соціотерапією.

Матеріали і методи. Під наглядом перебувало 128 хворих на депресію (90 чоловіків і 38 жінок) при психічних розладах, пов’язаних з аварією на ЧАЕС. Хворі були всебічно обстежені клініко-психопатологічним, експериментальнопсихологічним та іншими методами.

Результати. Комплексна програма протирецидивної терапії хворих включала біологічну терапію в поєднанні з соціотерапією. Покращення психічного стану відмічалося у всіх хворих: повна редукція зазначених розладів в основній групі відбулася у 18 (31 %) хворих, значне покращення – у 32 (55,2 % ), незначне покращення стану – у 8 (13,8 %) хворих; в контрольній групі – у 3 (4,2%), у 11 (15,7%), у 56 (80 %) хворих відповідно.

Висновки. Застосування комплексної протирецидивної терапії, яка складалась з біологічної терапії в поєднанні з соціотерапією, у хворих основної групи виявилось більш ефективним у порівнянні з традиційною психофармакотерапією у контрольній групі за результатами клінічного обстеження, параклінічних даних та підтверджувалось статистично (р<0,05; р<0,05-0,01). Дослідження сприяє підвищенню рівня медичної допомоги та попереджує суїцидальну поведінку у хворих на депресію, пов’язану з аварією на ЧАЕС, шляхом запобігання або раннього виявлення ознак пререцидиву хвороби та вчасному купуванню можливого рецидиву та розробці державної системи стандартів для протирецидивної терапії хворих на депресію, пов’язану з радіаційними аваріями.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

N. P. Otroshchenko, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

кандидат медичних наук, доцент кафедри психіатрії та наркології

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-30

Як цитувати

Otroshchenko, N. P. (2018). Протирецидивна терапія депресії в попередженні суїцидальної поведінки при радіаційній надзвичайній ситуації. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (1), 41–46. вилучено із https://rdrt.com.ua/index.php/journal/article/view/210

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження