Дифузійні і перфузійні показники в ранній оцінці ефективності і прогнозу стереотаксичної радіохірургії з використанням радіосенсибілізаторів в лікуванні хворих з метастатичним ураженням головного мозку

Автор(и)

  • I. N. Dykan ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»
  • А. B. Griazov ДУ "Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова НАМН України"

Ключові слова:

метастази головного мозку, стереотаксична радіохірургія, радіосенсибілізатори, МРТ-дифузія, МДКТ-перфузія

Анотація

Мета – оцінка ролі ранньої динамічної МРТта МДКТ у визначенні критеріїв ранньої відповіді на СРХ з використанням радіосенсибілізаторов в лікуванні хворих з метастатичним ураженням головного мозку.

Матеріал і методи. 118 пацієнтам з метастазами в головний мозок, яким була проведена СРХ з використанням радіосенсибілізаторов, проводилася рання динамічна МРТ з визначенням вимірюваного коефіцієнта дифузії (ВКД) та перфузія за даними МДКТ. Первинною пухлиною частіше, в 43 % випадків, був недрібноклітинний рак легенів (НДКРЛ). Середній обсяг пухлини склав 4,4 см3 (від 0,01 до 33 см3). Середня доза склала 15 Гр (діапазон від 10 до 20 Гр). У всіх пацієнтів вимірювали обсяг пухлини до і через 1 і 6 тижнів після проведення радіохірургії. У 20-ти пацієнтів досліджувалися показники ВКД в зоні активного росту пухлини, у 20-ти – у зоні гіпоксичної пенумбри пухлини, у 16-ти – досліджувалися гемодинамічні показники за даними перфузії на МДКТ до і через 1 і 6 тижнів після проведення радіохірургії.

Результати. До ранніх прогностичних факторів успішності лікування було віднесено зменшення обсягу метастазів через 1 і 6 тижнів після проведення радіохірургії з використанням радіосенсибілізаторов, підвищення показників ВКД в зоні гіпоксичної пенумбри пухлини через тиждень і зниження показників мозкового об’єму кровотоку і лінійного кровотоку, з підвищенням показників часу транзиту в зоні активного росту пухлини через 6 тижнів після радіохірургічного лікування за даними перфузії.

Висновки. Рання динамічна МРТ з проведенням дифузії і МДКТ з проведенням перфузії, грають вирішальну роль у визначенні критеріїв раннього відповіді на стереотаксичну радіохірургію з використанням радіосенсибілізаторов в лікуванні хворих з метастатичним ураженням головного мозку.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

I. N. Dykan, ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

член-кореспондент Національної академії медичних наук України

доктор медичних наук, професор

директор ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

 

А. B. Griazov, ДУ "Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова НАМН України"

доктор медичних наук, завідувач відділення радіонейрохірургії

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-01

Як цитувати

Dykan, I. N., & Griazov А. B. (2018). Дифузійні і перфузійні показники в ранній оцінці ефективності і прогнозу стереотаксичної радіохірургії з використанням радіосенсибілізаторів в лікуванні хворих з метастатичним ураженням головного мозку. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (1-2), 6–17. вилучено із https://rdrt.com.ua/index.php/journal/article/view/132

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>