Допплерометрична оцінка послідовності та взаємозв’язку змін гемодинаміки в фетоплацентарному комплексі при неускладненій вагітності

Автор(и)

  • I. N. Dykan ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»
  • N. K. Volyk ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»
  • T. M. Babkina Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика
  • M. N. Novikova Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика

Ключові слова:

фізіологічна вагітність, допплерометрія кровотоку маткових артерій, гемодинаміка фетоплацентарного комплексу

Анотація

Мета дослідження – вивчити і описати послідовні зміни гемодинаміки в фетоплацентарному комплексі в динаміці неускладненої вагітності, з урахуванням оцінки ступеня зміни інтенсивності кровотоку і індексів, що характеризують взаємозв’язок гемодинамічних параметрів.

Матеріали та методи. У дослідження включені 215 вагітних з неускладненим перебігом і результатом вагітності. Допплерометричне дослідження в судинах фетоплацентарного комплексу виконані в строках 11-13, 19-22, 27-33 і 33-38 тижнів вагітності у 215 вагітних з неускладненим перебігом і результатом вагітності. Функціонування матковоплацентарно-плодового комплексу оцінювалося за характером кривих швидкостей кровотоку в маткових артеріях (МА), артеріях пуповини (АП) і середній мозковій артерії плода (СМА) з розрахунком пульсаційного індексу (ПІ). Для об’єктивізації змін інтенсивності маткового кровотоку в динаміці вагітності розраховували процентний приріст кровотоку в МА. Аналіз взаємозв’язків між різними ланками фетоплацентарного комплексу здійснювався на підставі оцінки трьох індексів: матково-пуповинного (ПІма / ПІап), церебро- плацентарного (ПІсма / ПІап) і церебральноматкового (ПІсма /ПІма).

Результати. Адаптаційні гестаційні зміни матково-плацентарного кровотоку характеризуються неухильним приростом інтенсивності кровообігу, що складає до 20-22 тижнів вагітності не менше 1/2 загального приросту інтенсивності кровотоку. Загальний приріст кровотоку до 33 тижнів вагітності в басейні МА дозволяє оцінити повноцінність функціонування матково-плацентарної ланки. Сталість матково-пуповинного індексу відображає гемодинамічну рівновагу між матковим і пуповинним кровотоком протягом всієї вагітності. Значення церебральноматкового індексу завжди вище цереброплацентарного індексу, засвідчуючи про домінування маткового кровотоку в забезпеченні адекватного функціонування фетоплацентарного комплексу.

Висновки. Дослідження гемодинаміки з урахуванням приросту інтенсивності кровотоку в маткових артеріях і індексів, що відображають взаємозв’язок між судинними басейнами фетоплацентарного комплексу необхідно для оптимізації клінічних підходів до ведення вагітності.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

I. N. Dykan, ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

член-кореспондент Національної академії медичних наук України

доктор медичних наук, професор

директор ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

 

N. K. Volyk, ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

кандидат медичних наук, лікар вищої категорії

доцент кафедри променевої діагностики НМАПО імені П.Л.Шупика

T. M. Babkina, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика

доктор медичних наук, професор

M. N. Novikova, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика

Кандидат медичних наук, доцент, старший науковий співробітник. 

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-18

Як цитувати

Dykan, I. N., Volyk, N. K., Babkina, T. M., & Novikova, M. N. (2018). Допплерометрична оцінка послідовності та взаємозв’язку змін гемодинаміки в фетоплацентарному комплексі при неускладненій вагітності. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (3-4), 16–22. вилучено із https://rdrt.com.ua/index.php/journal/article/view/122

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 > >>