Роль магнітно-резонансної томографії та ехокардіографії в діагностиці ремоделювання лівого шлуночка серця при хронічних формах ішемічної хвороби серця

Автор(и)

  • N. V. Tanasichuk-Gazhieva Національний медичний університет імені О.О. Богомольця
  • V. S. Tanasichuk Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика МОЗ України
  • T. M. Babkina Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика МОЗ України
  • S. V. Shpak Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика МОЗ України

Ключові слова:

кардіоваскулярна візуалізація, магнітно-резонансна томографія, ехокардіографія, хронічні форми ішемічної хвороби серця

Анотація

Мета − оцінити структурно-функціональний стан та особливості ремоделювання лівого шлуночка (ЛШ) серця у хворих із хронічними формами ішемічної хвороби серця (ІХС) за допомогою МРТ і ехокардіографії (ЕхоКГ).

Матеріал та методи. У 86 хворих з ІХС, проведено комплексне неінвазивне серцевосудинне дослідження з використанням МРТ (n=57) та ЕхоКГ (n=86). За результатами клінічних обстежень у 61 хворого (70,9 %) діагностували стабільну стенокардію, у 25 (29,1 %) – постінфарктний кардіосклероз.

Результати. Виявлено високу точність, специфічність МРТ у діагностиці постінфарктного кардіосклерозу, визначенні поширення і глибини рубцевих змін, а також життєздатного міокарда лівого шлуночка серця. За даними досліджень показано наявність тісного лінійної залежності між показником індексу трансмуральності накопичення контрастної речовини в міокарді і глобальної систолічною функцією лівого шлуночка: ФВ МРТ (r = -0,62), ЕхоКГ (r = -0,75), а також з реґіонарноюскоротливістю міокарда ЛШ: при МРТ (r = 0,91), і ЕхоКГ (r = 0,78).

Висновки. МРТ показала найвищу діагностичну ефективність у виявленні глибини постінфарктних рубцевих змін міокарда з одночасною оцінкою глобальної та реґіонарної функції ЛШ. Доведено статистично достовірна порівнянність результатів МРТ з ЕхоКГ в оцінці ремоделювання лівого шлуночка серця у хворих на хронічні форми ІХС.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-08

Як цитувати

Tanasichuk-Gazhieva, N. V., Tanasichuk, V. S., Babkina, T. M., & Shpak, S. V. (2018). Роль магнітно-резонансної томографії та ехокардіографії в діагностиці ремоделювання лівого шлуночка серця при хронічних формах ішемічної хвороби серця. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (2), 19–27. вилучено із https://rdrt.com.ua/index.php/journal/article/view/218

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>