Визначення діагностичної інформативності методів променевої візуалізації у диференціальній діагностиці деформуючого остеоартрозу при ендопротезуванні кульшових і колінних суглобів

Автор(и)

  • P. A. Korol Національний медичний університет імені О.О. Богомольця; Київська міська клінічна лікарня № 12
  • M. N. Tkachenko Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

Ключові слова:

деформуючий остеоартроз, діагностична інформативність методу, кульшові та колінні суглоби

Анотація

Мета. Вивчити діагностичну інформативність основних методів променевої візуалізації у диференціальній діагностиці деформуючого остеоартрозу при ендопротезу ванні кульшових та колінних суглобів.

Матеріали та методи. В роботу включено 160 пацієнтів на деформуючий остеоартроз кульшових та колінних суглобів (з них – 96 жінок та 64 чоловіків), віком від 48 до 85 років. Всім хворим на деформуючий остеоартроз з метою розрахунку діагностичної інформативності було проведено комплексне дослідження за допомогою основних методів променевої візуалізації: рентгенографії, термографії, комп’ютерної томографії, ультразвукового методу, магнітно-резонанснї томографії, остеосцинтиграфії.

Результати. В диференціальній діагностиці деформуючого остеоартрозу кульшових та колінних суглобів, метод ОСГ має більшу чутливість та точність (93,4% та 88,6 %) ніж методи рентгенографії (62,5 % та 65,8 %), УЗД (80,7 % та 85,2 %), термографії (83,2 % та 74,3 %), відповідно; однак, методи КТ та МРТ мають більшу специфічність (92,1 % та 94,6 %) по відношенню до методу ОСГ (83,3 %), відповідно.

Висновки. В диференціальній діагностиці деформуючого остеоартрозу при ендопротезуванні – остеосцинтиграфію у комплексі з рентгенографією та термографією доречно застосовувати з метою студіювання поширеності патологічного процесу в кульшових та колінних суглобах, а у комплексі з методами УЗД, КТ чи МРТ – для моніторингу динаміки патологічного процесу в післяопераційний період, а також для оцінки ефективності антибактеріального та оперативного лікування. 

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

P. A. Korol, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця; Київська міська клінічна лікарня № 12

доктор медичних наук, асистент кафедри радіології та радіаційної медицини

завідуючий відділенням радіонуклідної діагностики Київської міської клінічної лікарні № 12

 

M. N. Tkachenko, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

доктор медичних наук, професор

завідувач кафедри радіології та радіаційної медицини

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-30

Як цитувати

Korol, P. A., & Tkachenko, M. N. (2018). Визначення діагностичної інформативності методів променевої візуалізації у диференціальній діагностиці деформуючого остеоартрозу при ендопротезуванні кульшових і колінних суглобів. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (3), 6–11. вилучено із https://rdrt.com.ua/index.php/journal/article/view/180

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження