Роль променевих методів дослідження в діагностиці і лікуванні щелепно-лицевих пошкоджень

Автор(и)

  • T. M. Babkina Національний медичний університет імені О.О. Богомольця
  • D. I. Zubok Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика
  • S. V. Valchyshyn Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика

Ключові слова:

щелепно-лицеві пошкодження, променеве обстеження, комп’ютерна томографія, магнітно-резонансна томографія

Анотація

Вступ. У зв’язку із тенденцією до збільшення числа хворих із щелепно-лицевими травмами постає питання у виборі методу діагностики. Найбільш поширеним методом виявлення морфологічних змін при пошкодженнях лицевого черепа – рентгенодіагностика, яка, в тій чи іншій мірі, не завжди надає достовірну інформацію. Більш інформативний метод променевого обстеження при пошкодженнях лицевого скелета – комп’ютерна томографія, яка дозволяє детально оцінити характер пошкодження кісткових елементів орбіт, при носових пазух, відростків суглобів нижньої щелепи та інших елементів лицевого черепа. При пошкодженнях скроневонижньощелепного суглоба для виявлення структурних змін в його мягкотканинних елементах показано проведення магнітно-резонансної томографії. При плануванні хірургічного лікування значиму роль відіграє використання трьохмірних реконструкцій.

Мета. Аналіз світової літератури: рекомендацій, консенсусів, про участь променевих методів дослідження та планування лікування при щелепно-лицевих травмах. Стаття присвячена алгоритму вибору методу променевої діагностики в залежності від важкості травми, а також сучасним методикам планування хірургічного втручання у випадках лікування як свіжих травм, так і посттравматичних деформацій щелепно-лицевої зони. В статті приведено дані досліджень та існуючих рекомендацій про участь променевої діагностики в верифікації травм та планування оперативних втручань.

Висновки. Вибір методу променевої діагностики при травмах щелепно-лицевої ділянки має здійснюватись на основі клінічних даних та в залежності від ступеня важкості травми,її давності та локалізації, з урахуванням специфічності кожного методу.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

T. M. Babkina, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

доктор медичних наук, професор

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-02

Як цитувати

Babkina, T. M., Zubok, D. I., & Valchyshyn, S. V. (2018). Роль променевих методів дослідження в діагностиці і лікуванні щелепно-лицевих пошкоджень. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (3-4), 87–90. вилучено із https://rdrt.com.ua/index.php/journal/article/view/150

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>