Порівняльна клінічна оцінка застосування армованих фотокомпозитних шин у комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту

Автор(и)

  • I. M. Pechkovska ПВНЗ "Київський медичний університет УАНМ"

Ключові слова:

генералізований пародонтит, шинування зубів, адгезивні армовані шинуючі системи (ААШС)

Анотація

Мета – вивчити клінічну ефективність використання ААШС вітчизняного виробництва в комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту та провести порівняння з зарубіжними аналогами.

Матеріал та методи. Клінічні та лабораторні дослідження проведені 62 хворим на генералізований пародонтит, яким шинували рухомі зуби. Пацієнтів розподілили на 2 клінічні групи. Основну групу склали 37 хворих (59,7 %), яким для шинування рухомих зубів використовували ААШС вітчизняного виробництва – скловолоконну стрічку, обплетену поліефірними мікроволокнами «Поліглас» («ЕСТА», Україна) з адгезивом цієї ж фірми. Приєднання до зубів проводили текучим композитом «Flow composite» («Оксомат-Діпол АН», Україна). В контрольну групу увійшли 25 (40,3 %) хворих, яким для шинування рухомих зубів застосовували скловолокно «Glasspan» («Glasspan», США) і текучий композит«Revolution» («Kerr», США). Клініко-рентгенологічні та лабораторні дослідження визначили ефективність вітчизняних скловолоконних шин у порівнянні з зарубіжними аналогами.

Результати. Стійкі позитивні клініко-рентгенологічні результати комплексного лікування хворих на генералізований пародонтит з використанням ААШС у віддалені строки спостереження (через 12, 18, 24 та 36 міс.) відмічені: у хворих основної групи – в 96,2%, 95,2 %, 94,7 % та 92,3 %; у пацієнтів контрольної групи – в 94,1 %, 93,3%, 92,3 % та 87,5 %.

Висновки. Клініко-лабораторне обстеження хворих на генералізований пародонтит, в комплексному лікуванні яких були застосовані адгезивні шини, армовані вітчизняними скловолокнами, показало їх мінімальний подразнюючий вплив на тканини пародонта та сприяння процесу стабілізації дистрофічнозапального процесу в пародонті. Порівняльна оцінка результатів шинування рухомих зубів вітчизняними ААШС у найближчі та віддалені терміни спостереження підтвердила високу ефективність їх використання у комплексному лікуванні хворих на генералізований пародонтит. Стійкі позитивні результати лікування через 2 роки відмічено у 94,7 % пацієнтів. Ці результати достовірно не відрізняються від даних групи порівняння (92,3 %), в якій були використані шини зі скловолокном «Гласспен» (США).

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-30

Як цитувати

Pechkovska, I. M. (2018). Порівняльна клінічна оцінка застосування армованих фотокомпозитних шин у комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту. Radiation Diagnostics, Radiation Therapy, (3-4), 54–61. вилучено із https://rdrt.com.ua/index.php/journal/article/view/128

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження